Vezetői döntéshozást segítő tanácsadás

A modern állattartó telepek napi teendőit több szakember több szakterületről (növénytermesztés, állattenyésztés, gépészet, állatorvoslás, közgazdaságtan, stb.) koordinálja. Azokat a költségviselő elemeket, amelyek az állattartó vállalkozás költségeit jelentik ezért ezen szakemberek munkájának összehangolásával kell beépíteni a gazdálkodásba.

Bár az állategészségügyi költségek egy szarvasmarhákat tartó telepen a különböző felmérések szerint 2-5%-át teszik ki a teljes költségeknek, mégis hosszabb időszakokat (pl. egy naptári évet) vizsgálva jelentős költségmegtakarítás érhető el a felhasznált anyagok ill. az alkalmazott munkaerő helyes megválasztásával.

Konzultációs formában vállaljuk az állattartó telepek gyógyszerfelhasználásának áttekintését. Erre azért is szükség van, mert az Európai Unió egyre inkább csökkenteni szándékszik élelmiszertermelő állatok esetében az antibiotikumfelhasználást, illetve a hormonok és egyéb, az élelmiszerláncban maradékanyagokat okozó szerek használata jelenleg is szigorú szabályokhoz kötött. A megfelelő indikációjú gyógyszerhatóanyagok megválasztásával a jogszabályi előírások betartása mellett érhető el a költséghatékony termelés.